Zo kan het RIVM de verspreiding van het virus in de gaten houden zodat passende maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding genomen kunnen worden.

Klachten? Bel huisarts of GGD
Heb je symptomen die passen bij apenpokken? Of ben je in nauw contact geweest met iemand die apenpokken heeft? Als je vermoedt mpox te hebben, neem dan contact op met je huisarts. Ga zelf niet naar je huisarts toe.

Rol van GGD’en bij het apenpokkenvirus
In de bestrijding van een virus met een A-status, zoals het apenpokkenvirus, hebben de GGD’en een vaste rol. Nadat de GGD’en van artsen of laboratoria een melding van een besmetting met het virus hebben ontvangen, informeren zij hierover het RIVM en starten de GGD’en met bron- en contactonderzoek.

Aanpak bestrijding
Maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren worden door het RIVM en het ministerie van VWS bepaald. De GGD’en voeren deze richtlijnen uit.

De minister heeft besloten dat een specifieke groep preventief ingeënt gaat worden tegen mpox. De GGD’en gaan deze vaccinaties zetten. Op dit moment bekijken de verschillende partijen hoe deze vaccinaties het beste uitgevoerd kunnen worden.

Belangrijk om te weten is dat mensen niet zelf de pokkenvaccinatie aan kunnen vragen.

De meest actuele informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen vind je op de website van het RIVM.