Zo kan het RIVM de verspreiding van het virus in de gaten houden zodat passende maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding genomen kunnen worden.

Klachten? Bel huisarts of GGD
Heb je symptomen die passen bij apenpokken? Of ben je in nauw contact geweest met iemand die apenpokken heeft? Als je vermoedt monkeypox te hebben, neem dan contact op met je huisarts of bel de GGD. Ga zelf niet naar je huisarts toe.

Rol van GGD’en bij het apenpokkenvirus
In de bestrijding van een virus met een A-status, zoals het apenpokkenvirus, hebben de GGD’en een vaste rol. Nadat de GGD’en van artsen of laboratoria een melding van een besmetting met het virus hebben ontvangen, informeren zij hierover het RIVM en starten de GGD’en met bron- en contactonderzoek.

Aanpak bestrijding
Maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren worden door het RIVM en het ministerie van VWS bepaald. De GGD’en voeren deze richtlijnen uit. Meer informatie hierover staat op de website van het RIVM.

Belangrijk om te weten is dat mensen niet zelf de pokkenvaccinatie aan kunnen vragen. Alleen mensen die een grote kans hebben om de ziekte te krijgen krijgen de vaccinatie aangeboden.

Meer informatie over het apenpokkenvirus is te vinden op de website van het RIVM en rijksoverheid.nl. Kijk op voor antwoorden op de meest gestelde vragen op deze webpagina van het RIVM.