In Zeeland is – net als in de rest van Nederland – een toename in het aantal besmettingen te zien. Dat baart zorgen. De meest actuele cijfers tonen wel een minder snel stijgende lijn ten opzicht van vorige week, maar cijfers zijn en blijven een momentopname. Op dit moment zijn er 102 positief geteste personen in Zeeland sinds 1 juli 2020 (er moeten nog testresultaten binnenkomen), 68 personen daarvan zijn afkomstig uit de regio Goes.

Bas van den Tillaar, plv. voorzitter van VRZ: “Het is zorgelijk dat er in Nederland een toename is van het aantal corona besmettingen. De opleving in Goes is een concreet voorbeeld dat we nog niet van het virus af zijn. Als overheid zitten we hier gezamenlijk bovenop en houden het onverminderd in de gaten. Wij maken hierbij gebruik van het inzicht en advies van GGD Zeeland op basis van bron- en contactonderzoek. We zijn alert. En vragen met klem inwoners dat ook te zijn. Gebruik gezond verstand, houd u aan de 1,5 meter afstand, vermijd drukte, was uw handen regelmatig en laat u testen bij klachten die passen bij het coronavirus. Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Alleen samen krijgen we het virus onder controle.

Het is nu druk met toeristen in Zeeland. Het is drukker op straat, maar bijvoorbeeld ook in de supermarkten. Daarom zetten we er op in om ook onze buitenlandse gasten, in hun eigen taal, herhaaldelijk op de Nederlandse maatregelen te wijzen. Dit kunnen we als VRZ niet alleen. We roepen ook de hulp van de Zeeuwse ondernemers (zoals de horeca en recreatiebranche) in. Want het is nu echt van het grootste belang dat mensen niet verslappen. Houd u aan de maatregelen! Houd afstand en vermijd drukte!”

Margo Mulder, burgemeester Goes: “Dat het aantal positieve tests in de afgelopen dagen is afgenomen, is heel fijn. De testbereidheid onder de Goese inwoners is ontzettend groot; ook onder onze jongeren. Dat mensen meteen bij klachten thuisblijven en een testafspraak maken én dat we ons aan de richtlijnen houden, is ons belangrijkste wapen tegen de bestrijding van het coronavirus.”

GGD Zeeland: “Dat mensen lakser met de regels omgaan, baart ons zorgen. Het is belangrijk om de anderhalve meter én hygiëne richtlijnen in acht te blijven nemen. En: bij klachten, laat je testen! Blijf thuis tot je bent getest en de uitslag kent. Er wordt in Zeeland veel getest. Ook jongeren tonen een hoge testbereidheid. Dat is goed. We begrijpen dat het vervelend is als testen – doordat het nu zo druk is bij de testlocaties – niet binnen 24 uur kan, maar we doen er echt alles aan om de capaciteit zo snel mogelijk op te voeren. De testuitslag volgt binnen 48 uur na testafname.”

GGD Zeeland blijft onverminderd bron- en contactonderzoek uitvoeren om de bron te achterhalen en nauwe contacten te informeren, met als doel het virus in te dammen. We zitten er bovenop en houden alles nauwlettend in de gaten!”