Tuberculose 

Kan een pasgeboren Oekraïense baby een tuberculose vaccinatie krijgen?
Ja, dat kan. Pasgeboren baby’s worden meestal in Oekraïne gevaccineerd met een BCG-vaccin tegen Tuberculose. Door omstandigheden is dit niet gebeurd. Neem contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding van GGD Zeeland, via e-mail: tbc@ggdzeeland.nl of telefonisch 0113 – 249 380.

Kan een pasgeboren Oekraïense baby, geboren in Nederland, een BCG-vaccinatie krijgen?
Ja, via de Basisregistratie Personen (BRP) krijgt GGD Zeeland een overzicht van de persoonsgegevens van deze kinderen. Ouders ontvangen tussen de 8 en 12 weken na de geboorte van het kind een uitnodigingsbrief met een afspraak voor de vaccinatie. Hebben ouders deze brief niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding, via e-mail: tbc@ggdzeeland.nl of telefonisch 0113 – 249 380.

Welke klachten horen bij Tuberculose en wat kan ik doen als een vluchteling deze klachten vertoond?
Klachten die passen bij tuberculose zijn onder meer: hoestklachten langer dan twee weken, gewichtsverlies, nachtzweten en koorts. Verwijs de persoon door naar de afdeling Tuberculosebestrijding van GGD Zeeland.

Worden vluchtelingen uit Oekraïne altijd onderzocht op Tuberculose?
Nee, zij worden niet standaard onderzocht op Tuberculose.

Welk risico loop ik als hulpverlener of gastgezin op tuberculose en hoe bescherm ik mijzelf?
De kans dat een persoon uit Oekraïne besmet is met Tuberculose, is zeer klein. Mocht hij/zij toch klachten vertonen zoals langer dan 3 weken hoesten, koorts, nachtzweten en/of afvallen. Neem dan direct contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.

Hoe neem ik contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding? 

  • Telefonisch via telefoonnummer: 0113 – 249 380
  • Per e-mail: tbc@ggdzeeland.nl
     

SOA/HIV 

Wat is de infectiegraad van HIV in Oekraïne?
De infectiegraad ligt hoog: 15.000 nieuwe diagnoses in 2020. HIV komt voor onder heteroseksuele personen, met name mensen die drugs injecteren. Daarnaast zijn hepatitis B en C ziekten die vaker voorkomen.

Bij wie moet ik zijn als ik een SOA of HIV patiënt wil bespreken of hulp bij partnerwaarschuwing nodig heb?
Tijdens kantooruren kun je telefonisch contact opnemen met de dienstdoende soa-arts van GGD Zeeland via 0113 – 249 413.

COVID-19 

De vaccinatiegraad voor COVID-19 in Oekraïne is heel laag.
Meer informatie over data en achtergronden:
 

Kunnen vluchtelingen gevaccineerd worden tegen Corona?
Ja, op basis van dezelfde richtlijnen als die gelden voor Nederlanders komen ook Oekraïense vluchtelingen in aanmerking voor de basisserie en de herhaalprik.

Als vluchtelingen klachten hebben die mogelijk bij corona passen, kunnen zij zich dan laten testen?
Ja, het advies is om vluchtelingen bij klachten in elk geval een zelftest te laten doen. Verder zijn vluchtelingen op basis van de geldende richtlijnen welkom op een testlocatie van GGD Zeeland.

Ik heb een vraag over COVID-19 bij vluchtelingen, met wie kan ik contact opnemen?
Je kunt 
contact opnemen met team infectieziekten van de GGD Zeeland op telefoonnummer:  0113 – 249 489Buiten kantoortijden: 0900 – 3676767 (nummer van dienstdoende arts infectieziektebestrijding). Of stuur een e-mail naar infectieziekten@ggdzeeland.nl. 

Huisdieren 

Ik heb vragen over meereizende huisdieren uit Oekraïne, waar kan ik terecht?
Voor vragen over meereizende huisdieren kun je terecht bij het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne, via telefoon: 088 – 811 33 33 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur – 17.00 uur) of per e-mail: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl. 

Daarnaast is informatie ook beschikbaar in het Oekraïens en Russisch op www.hulpvoordierenuitoekraine.nl. 

Kan een huisdier dat niet gevaccineerd is tegen rabiës, alsnog een vaccinatie krijgen?
Wanneer het meegenomen huisdier nog niet gevaccineerd is tegen rabiës (hondsdolheid), neem dan contact op met een lokale dierenarts. 

Ik ben gebeten/gekrabd door een meegenomen huisdier. Wat moet ik doen?
Was onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol en neem zo snel mogelijk – in ieder geval binnen 24 uur -  contact op met je huisarts. De huisarts kan de wond beoordelen en samen met jou nagaan of er een risico op rabiës is. Zo nodig kan de huisarts ook overleggen met GGD Zeeland, team infectieziekten, te bereiken via 0113 – 249 489. Buiten kantoortijden: 0900 – 3676767 (nummer van dienstdoende arts infectieziektebestrijding).