Mazelen en Rubella 

Voor mazelen en rubella geldt een relatieve lage vaccinatiegraad (<85%) en beide ziekten zijn endemisch in Oekraïne. Grote uitbraken van > 50.000 gevallen vonden plaats in 2018 en 2019. Crowding zoals in schuilkelders, tijdens de vluchtreis en bij grote opvang, kan de overdracht vergemakkelijken. Ook zien we vaak een toename van mazelen in het voorjaar.  

Het is daarom belangrijk om Oekraïense kinderen die geen mazelenvaccin hebben gehad, zo snel mogelijk via het RVP een BMR-vaccinatie te geven. Dit wordt uitgevoerd door de jeugdgezondheidszorg van GGD Zeeland. 

Hou bij exantheem (huiduitslag) rekening met een verhoogde kans op mazelen, maar ook (in mindere mate) op rubella. Zowel bij kinderen als volwassenen. Voor meer informatie:  RIVM of LCI. 

Polio 

Door de lage vaccinatiegraad (< 85%, sommige regio’s 50%) was er eind 2021 een polio-uitbraak in Oekraïne. Het is dus belangrijk dat aan niet of onvoldoende tegen polio gevaccineerde kinderen uit Oekraïne zo snel mogelijk inhaalvaccinaties worden aangeboden via het RVP. Dit wordt uitgevoerd door de jeugdgezondheidszorg van GGD Zeeland. 

Wanneer er bij een ongevaccineerd persoon uit Oekraïne (of Nederland) een vermoeden is van polio, zoals bij acute slappe verlamming, meldt dit direct bij de GGD conform ziekte groep A. Voor meer informatie: LCI of RIVM.

Hepatitis A 

Dit komt endemisch voor in Oekraïne. Symptomen: gele ogen en/of huid, misselijkheid, witte ontlasting, donkere urine. 

Rabiës (hondsdolheid) 

In Europees verband is besloten om coulant om te gaan met de import van ongevaccineerde huisdieren uit Oekraïne. In Oekraïne komt echter nog wel veel rabiës onder huisdieren voor. De NVWA heeft hier al een aangepast veterinair beleid voor opgesteld. Ook werkt de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, samen met dierenartsen, aan protocollen voor de omgang met deze huisdieren. 

Voor overleg over krab- en/of bijtincidenten, volg de richtlijn van het LCI. Bij verdenking op een uitbraak van vermoedelijk infectieuze aard, neem dan contact op met team infectieziekten van GGD Zeeland, telefoon 0113 – 249 489 (tijdens kantoortijden) of 0900 – 3676767 (buiten kantoortijden). Voor individuele zorg kun je contact opnemen met een huisarts of ziekenhuis. 

Overige infectieziekten