In Nederland zijn grote regionale verschillen in alcoholgebruik onder jongeren te zien. Zeeland scoort ongunstiger en Zeeuwse jongeren gebruiken vaker alcohol dan Nederlandse leeftijdsgenoten. Van de Zeeuwse jongeren heeft 37% ooit wel eens een heel glas met alcohol gedronken, heeft 31% in de afgelopen vier weken alcohol gedronken en is 22% een zogenaamde binge-drinker (in de afgelopen vier weken vijf of meer glazen alcohol per keer gedronken).

Figuur 1. Alcoholgebruik van jongeren in Zeeland en Nederland (Bron: Gezondheidsmonitor Jeugd 2019) Figuur 1. Alcoholgebruik van jongeren in Zeeland en Nederland (Bron: Gezondheidsmonitor Jeugd 2019)

Binnen Zeeland zien we ook verschillen tussen gemeenten. Zo gebeurt binge-drinken vaker in Tholen, Sluis en Noord-Beveland en minder vaak in Terneuzen en Vlissingen.

Figuur 2. Het percentage jongeren per gemeente dat in de afgelopen 4 weken minimaal 5 glazen alcohol per gelegenheid heeft gedronken (binge drinken) Figuur 2. Het percentage jongeren per gemeente dat in de afgelopen 4 weken minimaal 5 glazen alcohol per gelegenheid heeft gedronken (binge drinken)

Daarnaast zijn in tussen Zeeuwse gemeenten ook verschillen te zien in recent alcoholgebruik (in de afgelopen 4 weken alcohol gedronken). De jongeren in de gemeenten Hulst, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis en Tholen geven vaker aan dat ze alcohol hebben gedronken in de afgelopen 4 weken en de jongeren in Middelburg, Terneuzen en Vlissingen hebben dit minder gedaan.

 

Figuur 3. Het percentage jongeren per gemeente dat in de afgelopen 4 weken alcohol heeft gedronken Figuur 3. Het percentage jongeren per gemeente dat in de afgelopen 4 weken alcohol heeft gedronken

In Zeeland vallen grote verschillen op in alcoholgebruik tussen opleidingsniveaus. Zo is te zien dat 45% jongeren op het VMBO basis-/kaderberoepsgericht ooit een heel glas alcohol heeft gedronken versus 24% op het VWO. In de afgelopen 4 weken heeft 37% op het VMBO basis/kaderberoepsgericht alcohol gedronken en 20% op het VWO. Voor het binge drinken zijn de percentages 30% op het VMBO basis-/kaderberoepsgericht en 10% op het VWO.

 

Figuur 4. Alcoholgebruik Zeeuwse jongeren naar opleidingsniveau Figuur 4. Alcoholgebruik Zeeuwse jongeren naar opleidingsniveau