Vaccinatie DTP-BMR voor 9-jarigen

In september 2019 start de GGD Zeeland met de vaccinatiecampagne DTP-BMR (Difterie, Tetanus, Polio en Bof, Mazelen, Rode Hond) voor 9-jarigen. Je kind krijgt hiervoor vanzelf een oproep.  Bekijk via de oproepkaart de data, tijden en plaatsen van de DTP-BMR vaccinatiecampagne.

Wil je niet vergeten de toegestuurde vragenlijst (bij de uitnodiging) in te vullen en mee te nemen, samen met de oproepkaart en het vaccinatiebewijs? De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Wil je daar wat betreft kledingkeuze rekening mee houden?

Vaccinatie baarmoederhalskanker 12-jarige meisjes

In september 2019 start GGD Zeeland de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker. Alle meisjes die in 2019 13 jaar worden krijgen hiervoor een uitnodiging. Bekijk via de oproepkaart de data, tijden en plaatsen.  De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Wil je daar met je kledingkeuze rekening mee houden?

Vergeet niet de oproepkaart, het vaccinatiebewijs en de ingevulde vragenlijst uit de uitnodiging mee te nemen.
In een klein aantal gevallen is het niet verstandig om een prik tegen baarmoederhalskanker te halen. Neem eerst contact op met je huisarts of de GGD als:
– Je zwanger bent
– Je koorts hebt (temperatuur hoger dan 38,5 graden Celsius)
– Je jezelf te ziek voelt om naar buiten te gaan

In de wet is vastgelegd dat er bij mensen vanaf 12 tot en met 15 jaar een medische behandeling kan worden gedaan als zij dat zelf willen. Meisjes kunnen dus ook zonder ouder of voogd de vaccinatie komen halen. Vergeet niet de oproepkaart en identificatiebewijs mee te nemen.

Kun je echt niet op de aangegeven datum of tijd, kom dan op één van de andere dagen en/of tijden. Je hoeft dit niet door te geven.

Veelgestelde vragen

Ik ben verhinderd, wat nu?

Probeer dan op een ander tijdstip of andere dag, of naar een andere locatie te komen. Neem wel altijd je oorspronkelijke oproepkaart mee naar de priklocatie.

Hoe kan ik doorgeven dat ik niet gevaccineerd wil worden?

Het is belangrijk om in dat geval de antwoordkaart in te vullen en op te sturen. Deze melding kan uitsluitend schriftelijk gedaan worden, rechtstreeks aan het RIVM. Alleen dat garandeert een goede registratie. De antwoordkaart zit in de envelop bij de oproep voor de vaccinatie.

Waar staan DTP en BMR voor?

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio. Met deze vaccinatie zijn kinderen langdurig beschermd tegen deze besmettelijke infectieziekten.

De DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis -vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond). Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende gevaarlijke virussen. Van deze virussen kunnen op termijn vrouwen baarmoederhalskanker krijgen. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen. Met de vaccinatie heb je geen garantie dat je nooit baarmoederhalskanker zult krijgen, maar je bent wel veel beter beschermd. De HPV-typen 16 en 18 veroorzaken 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Kijk voor meer informatie over HPV en het vaccin op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Moet ik mij uitkleden wanneer ik de prik krijg?

Nee, dat hoeft niet. Je krijgt de prik in je bovenarm. Draag daarom loszittende kleding, zodat je je arm makkelijk uit je mouw kunt halen.

Welke papieren moet ik meenemen naar de priklocatie?

DTP/BMR vaccinatie: de oproepkaart en de inentingskaart(en). Deze laatste wordt meestal bewaard in het groene boekje van het consultatiebureau.

Baarmoederhalskanker (HPV): de oproepkaart voor vaccinatie HPV (waarop naam, adres en geboortedatum vermeld staan) en identificatiebewijs. Als je de oproepkaart vergeten bent of kwijt bent, moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen: ID-kaart of paspoort. Andere documenten (zoals brommer-/scooterrijbewijs of bibliotheekkaart) worden niet geaccepteerd!

Kan ik laten onderzoeken of ik besmet ben met het HPV-virus?

In principe kan dat, maar dit gebeurt niet vaak. Het gaat namelijk om duur onderzoek, waarvan de uitslag niet veel zegt, omdat:

– Het HPV-virus heel veel voorkomt (80% van de mensen die seksueel actief zijn, maken ooit een HPV-infectie door).
– Besmetting met HPV lang niet altijd tot ziekteverschijnselen leidt.
– Er geen behandelingsmogelijkheden zijn voor een besmetting met HPV (behalve als er ziekteverschijnselen zijn, zoals
baarmoederhalskanker en de voorstadia daarvan of genitale wratten).

Je kunt altijd voor meer vragen contact opnemen met de GGD.

Waar kan ik terecht voor een HPV-vaccinatie wanneer ik dat zelf wil?

Meisjes en jonge vrouwen die zich willen laten vaccineren en die niet in aanmerking komen voor HPV-vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma (dus buiten de doelgroep vallen), kunnen tegen betaling terecht bij het team Seksuele Gezondheid van GGD Zeeland. Dit geldt ook voor jongens, die zich willen laten vaccineren. Afhankelijk van de leeftijd betreft het 2 of 3 vaccins met het middel Gardasil.

Elke werkdag tussen 08.30 en 17.00 uur kan een afspraak gemaakt worden via het algemene nummer van het afspraken bureau: 0900-3696969 (10 ct per minuut).

Contactgegevens Heb je vragen over de vaccinatiecampagnes? Neem dan contact met ons op.
Jeugdgezondheidszorg 0113 - 249 400 Of stuur een e-mail naar info@ggdzeeland.nl