Vaccinatie DTP-BMR voor 9-jarigen

De DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis -vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie (tegen bov, mazelen en rodehond).

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (DTP) -vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio. Met deze vaccinatie zijn kinderen langdurig beschermd tegen deze besmettelijke infectieziekten.

De BMR Bof, mazelen, rodehond -vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Kinderen krijgen twee keer de BMR-vaccinatie, met 14 maanden en als ze 9 jaar zijn.

Alle kinderen die in 2021 9 jaar zijn of worden ontvangen op basis van het Rijksvaccinatieprogramma automatisch een oproep voor de vaccinatie tegen DTP/BMR (na de zomervakantie). Het gaat om de volgende herhalingsvaccinaties:

  • DTP, tegen difterie, tetanus en poliomyelitis.
  • BMR, tegen bof, mazelen en rode hond.

Data groepsvaccinatie DTP/BMR oktober 2021

Bekijk de uitnodigingsbrief en data van de groepsvaccinaties DTP/BMR.

De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Kleding met lange mouwen moet uit, dus houd hier rekening mee.
In verband met de Corona maatregelen willen we je vragen om je zo veel mogelijk te houden aan de aangegeven locatie en tijdstip. Neem de uitnodigingsbrief, de oproepkaart en het vaccinatiebewijs mee.

Vaccinatie baarmoederhalskanker 12-jarige meisjes

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. HPV is heel besmettelijk en komt veel voor. Het HPV-vaccin bevat nagemaakte deeltjes van HPV virussen (typen 16 en 18). Je kunt hier geen HPV van krijgen. Na het vaccin maakt het lichaam antistoffen aan.

Alle meisjes die in 2021 13 jaar zijn of worden ontvangen op basis van het Rijksvaccinatieprogramma een oproep voor de vaccinatie tegen HPV.

In een klein aantal gevallen is het niet verstandig om een prik tegen baarmoederhalskanker te halen. Neem eerst contact op met je huisarts of de GGD als:
– Je zwanger bent
– Je koorts hebt (temperatuur hoger dan 38,5 graden Celsius)
– Je jezelf te ziek voelt om naar buiten te gaan

In de wet is vastgelegd dat er bij mensen vanaf 12 tot en met 15 jaar een medische behandeling kan worden gedaan als zij dat zelf willen. Meisjes kunnen dus ook zonder ouder of voogd de vaccinatie komen halen.

Data groepsvaccinatie HPV november 2021

Bekijk de uitnodigingsbrief en data van de groepsvaccinaties HPV.

De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Kleding met lange mouwen moet uit, dus houd hier rekening mee.
In verband met de Corona maatregelen willen we je vragen om je zo veel mogelijk te houden aan de aangegeven locatie en tijdstip. Neem de uitnodigingsbrief, de oproepkaart en het vaccinatiebewijs mee.

Online keuzehulp geeft ouders advies op maat over HPV-vaccinatie

De keuzetool hpvkeuzehulp.nl geeft ouders advies op maat over HPV-vaccinatie. Het RIVM helpt hiermee ouders bij het maken van een geïnformeerde keuze over HPV-vaccinatie. Bezoekers krijgen persoonlijk advies van twee virtuele assistenten, een moeder en een dokter. Ook is er veel achtergrondinformatie te vinden, handig verdeeld in verschillende thema’s.

Onderzoek: persoonlijke informatie op maat nodig
Sinds 2010 krijgen meisjes op de leeftijd van 12/13 jaar een vaccinatie aangeboden tegen HPV. Sinds de start van de HPV-vaccinatie is de vaccinatiegraad lager dan andere vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (46% in 2017). Onderzoek wees uit dat moeders een belangrijke rol spelen bij de keuze over de HPV-vaccinatie. Zij hebben vragen over de werkzaamheid, veiligheid en bijwerkingen van de vaccinatie. Een kwart van de moeders twijfelt over de gemaakte keuze. Er is behoefte aan meer persoonlijke voorlichting op maat. De keuzetool helpt om een weloverwogen keuze te maken.

Veelgestelde vragen

Ik ben verhinderd, wat nu?

Probeer dan op een ander tijdstip of andere dag, of naar een andere locatie te komen. Neem wel altijd je oorspronkelijke oproepkaart mee naar de priklocatie.

Hoe kan ik doorgeven dat ik niet gevaccineerd wil worden?

Het is belangrijk om in dat geval de antwoordkaart in te vullen en op te sturen. Deze melding kan uitsluitend schriftelijk gedaan worden, rechtstreeks aan het RIVM. Alleen dat garandeert een goede registratie. De antwoordkaart zit in de envelop bij de oproep voor de vaccinatie.

Waar staan DTP en BMR voor?

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio. Met deze vaccinatie zijn kinderen langdurig beschermd tegen deze besmettelijke infectieziekten.

De DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis -vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond). Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende gevaarlijke virussen. Van deze virussen kunnen op termijn vrouwen baarmoederhalskanker krijgen. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen. Met de vaccinatie heb je geen garantie dat je nooit baarmoederhalskanker zult krijgen, maar je bent wel veel beter beschermd. De HPV-typen 16 en 18 veroorzaken 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Kijk voor meer informatie over HPV en het vaccin op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Moet ik mij uitkleden wanneer ik de prik krijg?

Nee, dat hoeft niet. Je krijgt de prik in je bovenarm. Draag daarom loszittende kleding, zodat je je arm makkelijk uit je mouw kunt halen.

Welke papieren moet ik meenemen naar de priklocatie?

DTP/BMR vaccinatie: de oproepkaart en de inentingskaart(en). Deze laatste wordt meestal bewaard in het groene boekje van het consultatiebureau.

Baarmoederhalskanker (HPV): de oproepkaart voor vaccinatie HPV (waarop naam, adres en geboortedatum vermeld staan) en identificatiebewijs. Als je de oproepkaart vergeten bent of kwijt bent, moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen: ID-kaart of paspoort. Andere documenten (zoals brommer-/scooterrijbewijs of bibliotheekkaart) worden niet geaccepteerd!

Kan ik laten onderzoeken of ik besmet ben met het HPV-virus?

In principe kan dat, maar dit gebeurt niet vaak. Het gaat namelijk om duur onderzoek, waarvan de uitslag niet veel zegt, omdat:

– Het HPV-virus heel veel voorkomt (80% van de mensen die seksueel actief zijn, maken ooit een HPV-infectie door).
– Besmetting met HPV lang niet altijd tot ziekteverschijnselen leidt.
– Er geen behandelingsmogelijkheden zijn voor een besmetting met HPV (behalve als er ziekteverschijnselen zijn, zoals
baarmoederhalskanker en de voorstadia daarvan of genitale wratten).

Je kunt altijd voor meer vragen contact opnemen met de GGD.

Waar kan ik terecht voor een HPV-vaccinatie wanneer ik dat zelf wil?

Meisjes en jonge vrouwen die zich willen laten vaccineren en die niet in aanmerking komen voor HPV-vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma (dus buiten de doelgroep vallen), kunnen tegen betaling terecht bij team Reizigersadvisering, beroepsgroepen en vaccins op maat van GGD Zeeland. Dit geldt ook voor jongens die zich willen laten vaccineren. Afhankelijk van de leeftijd betreft het 2 of 3 vaccins met het middel Gardasil.

Wilt je een afspraak maken?
Je kunt via de volgende link Vaccinaties op maat – GGD Zeeland  je gegevens achterlaten. Wij nemen dan telefonisch contact met je op om verdere informatie toe te lichten en een afspraak voor je in te plannen.
De spreekuren van de GGD worden gehouden in Goes, Middelburg en Terneuzen.