Kinkhoest en jonge baby’s

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en soms hersenschade door te weinig zuurstof.  Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms overlijdt er zelfs een baby aan de ziekte.

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

Hoe kunnen we baby’s toch meteen beschermen tegen kinkhoest? Door vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie te geven. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Waar en wanneer?

Vanaf eind 2019 krijgen alle zwangere vrouwen deze vaccinatie gratis aangeboden op het consultatiebureau. Tot die tijd kun je de vaccinatie op eigen kosten halen bij de GGD. De kosten bedragen € 49,50 inclusief vaccin. Klik hier om direct een afspraak te maken. Wij hebben het kinkhoestvaccin voldoende op voorraad bij alle locaties (Goes, Middelburg, Terneuzen).

Algemeen nummer 0113 - 249400
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
Stuur ons een bericht