Gedurende de periode dat je kind opgroeit heb je contact met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD. De eerste vier jaar vindt dit contact met name plaats bij het consultatiebureau, door een team dat gespecialiseerd is in de zorg van nul tot vierjarige kinderen. We werken bij de GGD met vaste contactmomenten. Wanneer dat gewenst is voeren wij het Rijksvaccinatieprogramma uit.

De eerste 14 dagen
In de eerste 14 dagen na de bevalling komen wij twee keer bij je thuis op bezoek.

  • Na 4 à 7 dagen krijgt je kindje een hielprik en een gehoorscreening. Hiervoor komt een medewerker van de GGD bij jou thuis.
    Ben je benieuwd hoe de gehoorscreening en de hielprik worden uitgevoerd? Heleen laat het zien in onderstaand filmpje.
  • Na 10 à 14 dagen komt de jeugdverpleegkundige op bezoek. De jeugdverpleegkundige bespreekt de zwangerschap, de bevalling, de thuissituatie en hoe het gaat met moeder en kind. Tijdens dit bezoek kun je ook al je vragen en opmerkingen kwijt.

Je krijgt van ons de GroeiGids 0-4 jaar. Hierin staat belangrijke informatie over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Via www.mijnkinddosier.nl kun je de groei en ontwikkeling van je kind eenvoudig bijhouden en bewaren

 

Vaccinaties en onderzoek
Alle kinderen in Nederland worden gratis ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Zo proberen we de jeugd zoveel mogelijk te beschermen tegen de meest voorkomende infectie- en kinderziekten. De eerste vier jaar ontvangt je kind de vaccinaties op het consultatiebureau. Je krijgt vanzelf een uitnodiging thuisgestuurd.

Ook kijken we samen naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind. We bieden ondersteuning bij opvoeden en opgroeien. Via mijn kinddossier kun je afspraken inzien of verzetten en de groei en ontwikkeling bijhouden en bewaren.

De jeugdverpleegkundigen en artsen werken op diverse locaties in heel Zeeland. Dit kan op een consultatiebureau zijn, op een school of tijdens een bezoek bij je thuis.

Klik hier voor een overzicht van alle consultatiebureau’s in jouw gemeente. 

Afspraak maken of wijzigen:
Maandag t/m vrijdag 08.30 – 17.00 uur via telefoonnummer 0113 – 249315. 

Vragen aan de jeugdverpleegkundige rondom de gezondheid van uw kind:
Als ouder/verzorger kun je bellen naar één centraal nummer voor vragen aan de jeugdverpleegkundige. Het nummer is 0800-0096 en is dagelijks bereikbaar (maandag t/m vrijdag) van 09.00 – 10.30 uur.