HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker.

Kanker door HPV

Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

HPV-vaccinatie voor jongens en meisjes

Meisjes krijgen al sinds 2010 een vaccinatie tegen HPV aangeboden. Tegenwoordig krijgen ook jongens de kans om zich te beschermen tegen HPV-kanker. Vanaf 2022 krijgen ze hiervoor een uitnodiging  van het Rijksvaccinatieprogramma. Met het HPV-vaccin zijn jongens goed beschermd tegen verschillende soorten kanker. Door het vaccin hebben ze later een veel kleinere kans op kanker door HPV.

Zo vroeg mogelijk beschermd

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen alle jongeren een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat het vaccin lange tijd beschermt. Hierbij valt op dat hoe jonger een meisje gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt. Dit is waarschijnlijk voor jongens ook zo, maar hier is nog geen onderzoek van bekend.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Er is geen behandeling voor HPV. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. Maar met het HPV-vaccin ben je goed beschermd tegen zes soorten kanker. Meisjes worden al sinds 2010 gevaccineerd tegen HPV. Tegenwoordig krijgen ook jongens de kans om zich te beschermen tegen kanker door HPV. Jongeren t/m 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen in 2022 en 2023 een HPV-vaccinatie krijgen. Zij krijgen daar automatisch een uitnodiging per brief voor.

Meer informatie over HVP-kanker en het vaccineren tegen HPV-kanker is te vinden op de website van het RIVM.

Tijden en locaties

In het najaar start de vaccinatiecampagne voor de HPV-vaccinatie. Voor deze vaccinatie ontvang je een uitnodiging.

Als hiervoor een uitnodiging ontvangt, willen we je vragen om:

 • je zo veel mogelijk te houden aan de aangegeven locatie en tijdstip;
 • De uitnodiging, de brief en ontvangen vragenlijst ingevuld mee te nemen.

De vaccinatie wordt in de bovenarm gegeven. Dit betekent dat kleding met lange mouwen uit moet, houd hier rekening mee. Ben je verhinderd? Dan kun je terecht op een van de andere locaties en tijden, zoals vermeld op de achterzijde van de ontvangen brief.

Locaties

Oosterschelderegio

 • Goes, Kapelle, Noord-Beveland: 17 oktober 12.30 – 18.00 en 18 oktober 11.30 – 17.00
  Omnium (Goes), Zwembadweg 3
 • Borsele: 12 oktober 14.00 – 18.00
  De Stenge (Heinkenszand), Stengeplein 1
 • Reimerswaal: 9 oktober 12.30 – 17.30
  Dorpshuis (Kruiningen), Berghoekstraat 3
 • Schouwen-Duiveland: 3 oktober 13.00 – 18.00
  Laco sportcentrum (Zierikzee), Lange Blokweg 27a
 • Tholen: 28 september 11.30 – 17.00
  Sporthal Meulvliet (Tholen), Zoekweg 8

Walcheren

 • Middelburg, Veere: 10 en 11 oktober 11.00 tot 12.30 en 13.00 – 18.00
  Sporthal de Kruitmolen (Middelburg), Kruitmolenlaan 129
 • Vlissingen: 4 en 5 oktober 14.00 – 18.00
  Sporthal Baskenburg (Vlissingen), President Rooseveltlaan 733

Zeeuws-Vlaanderen

 • Hulst: 2 oktober 14.00 tot 18.00
  Cultureel Centrum den Dullaert (Hulst), Sportlaan 24
 • Sluis: 27 september 14.00 – 17.30
  Sportcomplex de Eenhoorn (Oostburg), Baljuw Veltersweg 15
 • Terneuzen: 25 en 26 september 13.30 – 18.00
  Sportcentrum de Vliegende Vaart (Terneuzen), Vliegende Vaart 2

Jongens en meisjes

In 2023 worden jongens en meisjes geboren in 2013, 2011, 2010, 2007 en 2005 uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. De meisjes geboren in 2005 en 2007 die nog niet gevaccineerd zijn, krijgen opnieuw een uitnodiging. Op de ontvangen uitnodiging vind je alle tijden en locaties.

Klachten na een vaccinatie

Na een vaccinatie kan een kind klachten krijgen. Dat is normaal. Jouw kind kan bijvoorbeeld koorts hebben. Of moe zijn en nergens zin in hebben.Het lichaam van uw kind maakt afweerstoffen en werkt dan hard.

 • Geef jouw kind met koorts extra drinken.
 • Je hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts.
 • Meestal heeft jouw kind binnen 2 dagen na de vaccinatie geen klachten meer.

Bron: Thuisarts.nl. Op deze website vind je meer informatie over klachten na het krijgen van een vaccinatie.

Toestemming gegevensuitwisseling

Vanaf 1 januari 2022 hebben alle JGZ-organisaties geïnformeerde toestemming ingevoerd voor het Rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien wordt de toestemming voor het uitwisselen van persoonsgegevens over vaccinaties met het RIVM digitaal vastgelegd. Lees hier meer over op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Veelgestelde vragen

Ik ben verhinderd, wat nu?

Probeer dan op een ander tijdstip of andere dag, of naar een andere locatie te komen. Neem wel altijd je oorspronkelijke oproepkaart mee naar de priklocatie.

Hoe kan ik doorgeven dat ik niet gevaccineerd wil worden?

Het is belangrijk om in dat geval de antwoordkaart in te vullen en op te sturen. Deze melding kan uitsluitend schriftelijk gedaan worden, rechtstreeks aan het RIVM. Alleen dat garandeert een goede registratie. De antwoordkaart zit in de envelop bij de oproep voor de vaccinatie.

Ik ben ouder dan 18, kan ik een HPV-vaccinatie krijgen?

Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, kunnen ook een HPV-vaccinatie krijgen.

Meer informatie: HPV-vaccinatie 19 t/m 26 jaar – GGD Zeeland

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste.

Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

Kijk voor meer informatie over HPV en het vaccin op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Moet ik mij uitkleden wanneer ik de prik krijg?

Nee, dat hoeft niet. Je krijgt de prik in je bovenarm. Draag daarom loszittende kleding, zodat je je arm makkelijk uit je mouw kunt halen.

Welke papieren moet ik meenemen naar de priklocatie?

DTP/BMR vaccinatie: de oproepkaart en de inentingskaart(en). Deze laatste wordt meestal bewaard in het groene boekje van het consultatiebureau.

Baarmoederhalskanker (HPV): de oproepkaart voor vaccinatie HPV (waarop naam, adres en geboortedatum vermeld staan) en identificatiebewijs. Als je de oproepkaart vergeten bent of kwijt bent, moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen: ID-kaart of paspoort. Andere documenten (zoals brommer-/scooterrijbewijs of bibliotheekkaart) worden niet geaccepteerd!

Kan ik laten onderzoeken of ik besmet ben met het HPV-virus?

In principe kan dat, maar dit gebeurt niet vaak. Het gaat namelijk om duur onderzoek, waarvan de uitslag niet veel zegt, omdat:

– Het HPV-virus heel veel voorkomt (80% van de mensen die seksueel actief zijn, maken ooit een HPV-infectie door).
– Besmetting met HPV lang niet altijd tot ziekteverschijnselen leidt.
– Er geen behandelingsmogelijkheden zijn voor een besmetting met HPV (behalve als er ziekteverschijnselen zijn, zoals
baarmoederhalskanker en de voorstadia daarvan of genitale wratten).

Je kunt altijd voor meer vragen contact opnemen met de GGD.

Waar kan ik terecht voor een HPV-vaccinatie wanneer ik dat zelf wil?

Meisjes en jongens die in de doelgroep van het Rijksvaccinatieprogramma vallen worden per post uitgenodigd voor de vaccinatie. Zie de pagina Vaccinatieronde 9 en 10 jarigen.

Meisjes en jongens die zich willen laten vaccineren maar niet in aanmerking komen voor een HPV-vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma (dus buiten de doelgroep vallen) kunnen tegen betaling terecht bij team Reizigersadvisering, bedrijfsvaccinaties en vaccins op maat van GGD Zeeland. Afhankelijk van de leeftijd betreft het 2 of 3 vaccins met het middel Gardasil.

Wil je een afspraak maken?
Je kunt via de volgende link Vaccinaties op maat – GGD Zeeland  je gegevens achterlaten. Wij nemen dan telefonisch contact met je op om verdere informatie toe te lichten en een afspraak voor je in te plannen.
De spreekuren van de GGD worden gehouden in Goes, Middelburg en Terneuzen.