We kunnen het ons voorstellen dat je vragen hebt over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen worden hieronder beantwoord.

Wanneer laat je jouw kind testen op het coronavirus?

Er zijn verschillende situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen. Lees daarover meer op deze pagina van de Rijksoverheid.

Testen met zorg en aandacht

We begrijpen dat je het wellicht spannend vindt om jouw kind te laten testen. Of dat jouw kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf.

Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt je altijd samen met jouw kind getest.

Tips voor als je kind wordt getest:

  • Vraag vooraf hoe de testlocatie is ingericht. Kijk of er een andere optie is dan de autoteststraat, zodat je dicht bij je kind kunt blijven;
  • Bereid je kind voor op de test door er op een neutrale, rustige manier over te praten. Vertel bijvoorbeeld hoe lang het duurt en hoe de testmedewerkers eruit zien. Bespreek ook hoe je als ouder kunt helpen voor en tijdens de test;
  • Zorg tijdens de test eventueel voor afleiding door samen aan iets leuks te denken of een filmpje te kijken. Lukt dat niet? Tel dan samen af tot het voorbij is;
  • De test gaat makkelijker als je kind zit of ligt. En misschien vindt je kind het fijn als je achter hem zit of er naast ligt. Overleg met de testmedewerker of dit mogelijk is;
  • Houd je kind niet vast als het dat niet wil, dit kan negatieve gevoelens veroorzaken;
  • Vraag achteraf aan je kind hoe het ging en geef complimenten.

Testmethode

Kinderen worden bij GGD Zeeland conform de landelijke richtlijnen getest met een PCR test. Met een wattenstaafje wordt er op twee plaatsen slijm weggenomen: in de neus en in de keelholte. Door op twee plaatsen slijm weg te nemen is de test betrouwbaarder.

Het wattenstaafje gaat, afhankelijk van de leeftijd van het kind, 1-2 cm de neus in. De test in de neus is voor kinderen minder diep dan voor volwassenen. De keelswab is hetzelfde voor kinderen en volwassenen. Deze manier van testen is niet pijnlijk en is in een paar tellen gebeurd.

  • Meer informatie over de testafname bij kinderen vind je op de website van GGD GHOR Nederland.

Je kunt er ook voor kiezen jouw kind niet te laten testen. Het laten testen van jouw kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan.

Meer informatie

Wil je meer weten waarom geadviseerd wordt kinderen in deze situaties te testen? Op de volgende pagina’s lees je er meer over: