Wanneer een kind testen?

Er zijn situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te testen.

  1. Kinderen die extra risico hebben gelopen op besmetting doordat ze in de buurt waren van familieleden of een vriendje met corona, wordt geadviseerd contact met kwetsbare mensen te vermijden en zich te laten testen of een zelftest te doen als ze (milde) klachten ontwikkelen. Komt uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek op school, bijvoorbeeld omdat de docent of een ander kind uit de klas/groep positief is getest? Kinderen t/m 17 jaar zonder klachten hoeven dan niet meer in quarantaine. Let in dit geval wel goed op of uw kind klachten krijgt in de 10 dagen na het contact. Test uw kind zo snel mogelijk als dit gebeurt. Dit mag met een zelftest.
  2. Heeft uw kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te testen met een zelftest. Er zijn uitzonderingen op deze regel, die worden beschreven op deze webpagina van het RIVM.
  3. Bij terugkomst uit het buitenland wordt geadviseerd om een zelftest te doen. Doe een zelftest op de dag dat u in Nederland aankomt, voordat u en uw kinderen andere mensen zien. Doe ook een zelftest op dag 5 na aankomst. Meer informatie vindt u op de site van de Rijksoverheid. Wilt u voor uw situatie weten waaraan u moet voldoen voordat u naar Nederland reist? Kijk dan op deze site van de Rijksoverheid.

Voor veel kinderen is een zelftest genoeg. Uw kind hoeft dan geen test meer te doen bij een GGD. Voor sommige kinderen geldt nog steeds het advies om een test te doen bij een GGD. Voor wie dit geldt vindt u op de site van de Rijksoverheid.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw kind niet te testen. Het laten testen van uw kind is nooit verplicht. Zit uw kind in quarantaine en wilt u uw kind niet testen? Dan mag een kind ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school, kinderopvang of BSO te gaan. Dat is volledig aan u.

Hoe maakt u een testafspraak bij een GGD?

U maakt een testafspraak via coronatest.nl of 0800-1202.

Testen met zorg en aandacht

Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u samen met uw kind getest. We begrijpen dat u het wellicht spannend vindt om uw kind te laten testen. Of dat uw kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er wordt dan rekening mee gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en uw kind gerust te stellen.

Bij kinderen tot en met 12 jaar wordt standaard extra zorg en aandacht aan het testen besteed. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.

Testmethode

Kinderen worden bij een GGD getest met een PCR-test. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Meer informatie over de verschillende testmethoden vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Tips voor als je kind wordt getest:

  • Vraag vooraf hoe de testlocatie is ingericht. Kijk of er een andere optie is dan de autoteststraat, zodat je dicht bij je kind kunt blijven;
  • Bereid je kind voor op de test door er op een neutrale, rustige manier over te praten. Vertel bijvoorbeeld hoe lang het duurt en hoe de testmedewerkers eruit zien. Bespreek ook hoe je als ouder kunt helpen voor en tijdens de test;
  • Zorg tijdens de test eventueel voor afleiding door samen aan iets leuks te denken of een filmpje te kijken. Lukt dat niet? Tel dan samen af tot het voorbij is;
  • De test gaat makkelijker als je kind zit of ligt. En misschien vindt je kind het fijn als je achter hem zit of er naast ligt. Overleg met de testmedewerker of dit mogelijk is;
  • Houd je kind niet vast als het dat niet wil, dit kan negatieve gevoelens veroorzaken;
  • Vraag achteraf aan je kind hoe het ging en geef complimenten.

Meer informatie?

In ons overzicht met vragen en antwoorden vindt u meer informatie over het testadvies voor kinderen in diverse situaties. In dat document staan ook alle linkjes over dit onderwerp naar de pagina’s op de sites van het RIVM en de Rijksoverheid.