Mensen geboren in 1951 of ouder ontvangen een uitnodiging voor de gratis coronavaccinatie. Het vaccin uitgebreid getest. U mag zelf kiezen of u het vaccin neemt. We leggen u graag uit hoe het vaccineren werkt bij GGD Zeeland.

Afspraak maken
U ontvangt een brief van het RIVM. Hierbij zit ook een lijst met vragen over uw gezondheid. Heeft u hulp nodig bij het invullen van deze lijst? Vraag iemand die u goed kent om te helpen. Bijvoorbeeld familie of vrienden. Of uw huisarts.

In de brief staat een telefoonnummer. Via dit nummer maakt u een afspraak voor uw vaccinatie bij de GGD. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De telefonist stelt een aantal vragen en plant twee afspraken voor u in. Het vaccineren bestaat namelijk uit twee prikken.

Naar de vaccinatielocatie:
De vaccinatielocaties zijn goed bereikbaar met de fiets en de auto. U kunt gratis voor de deur parkeren. Als u geen vervoer hebt naar de vaccinatielocatie kunt u hulp vragen aan iemand die u kent. U mag een begeleider meenemen. Als u wel eens gebruik maakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer dan kunt u deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek dan uw rit zo snel mogelijk na het maken van de afspraak.

Belangrijk is: kom op de aangegeven tijd en dus niet te vroeg voor uw afspraak. Zo voorkomen we langere wachttijden.

In de vaccinatielocatie:
De vaccinatielocaties zijn goed toegankelijk, ook met een rolstoel of rollator. U meldt zich aan de registratiebalie, en gaat vandaar naar de prikkamer. Na de prik moet u nog 15 minuten plaatsnemen in een wachtruimte om er zeker van te zijn dat u geen bijwerkingen krijgt. Goed om te weten: er is altijd een arts aanwezig.

Dit neemt u mee naar de afspraak:

  • De ingevulde lijst met vragen over de gezondheid
  • ID-kaart of paspoort
  • Een mondkapje
  • Trek kleding aan waarbij u makkelijk uw bovenarm kunt ontbloten

U mag iemand meenemen naar de afspraak om u te helpen.

Bijwerkingen
Na de prik kunt u een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met de huisarts.

Bent u gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na een besmetting met corona. Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. Daarom moet u na de prik nog wel de algemeen geldende coronaregels volgen.

Meer informatie
We kunnen ons goed voorstellen dat u nog vragen hebt over de coronavaccins en de vaccinatie zelf.

  • Heeft u algemene vragen over het coronavirus en de coronavaccinaties? Bel dan het landelijke nummer 0800 – 1351(dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
  • Voor specifieke vragen aan de GGD Zeeland verwijzen we u naar de contactpagina.
  • Infographic vaccinatie tegen corona