Menu

Speurneuzen

Caroline Verdonk
op 28 nov 2018 14:00

"Speurneuzen"

2

Mijn nieuwsgierige dochter van 8 jaar vraagt aan mij, ''wat voor werk doe jij eigenlijk mama?'' 

Hoe ga ik dat uitleggen. Zal ik vertellen dat ik bron en contactonderzoek doe bij meldingsplichtige infectieziekten zoals legionella, kinkhoest, hepatitis A en B? Dat ik voorlichting geef over besmettelijkheid en besmettelijke periode en adviseer over preventieve maatregelen, zoals vaccinatie en medicatie? Dat ik instellingen voor ouderenzorg en ziekenhuizen bezoek voor deelname aan een nieuw digitaal meldpunt voor uitbraken van infectieziekten?

 

Het werk als verpleegkundige maatschappij en gezondheid bij team infectieziektebestrijding bij een GGD is redelijk onzichtbaar. 

 

Toch zijn we dagelijks bezig met de wondere wereld van de bacteriën, virussen, schimmels en beestjes. Een zwangere doorgestuurd door de huisarts heeft vragen over het kinkhoestvaccin, een inwoner denkt een tijgermug te zien, na een bruiloftsfeest zijn 55 gasten ziek geworden waar wij samen met de nVWA op zoek gaan naar het ziekmakende voedsel. 

 

Mijn werk gaat van hele kleine vragen zoals mag mijn baby naar het kinderdagverblijf waar hand-voet-mondziekte is tot grote vraagstukken, de regiefunctie pakken in de voorbereiding van een mogelijke patiënt met ebola. Vaak is het onrustbestrijding, mensen zijn vaak bang voor infectieziekten. Goede transparante en objectieve communicatie is van belang.

 

Ik antwoord aan mijn dochter: ''De dokter zorgt voor de zieke persoon en wij zoeken naar de mensen er omheen die ook ziek kunnen worden. Deze mensen geven wij een prik of medicijnen en soms zoeken we waarom de zieke persoon ziek is geworden. Van het water, van het eten, kan van alles zijn.'' 

Ze vat het goed samen, eigenlijk ben je gewoon een speurneus!

Reacties (2)

Niels Verbaas 21 nov 2018 om 21:03

Super leuke blog. Succes met je werk als 'speurneus'

Petra Kerstens 22 nov 2018 om 9:36

Goed geschreven blog Caroline!
Op naar een zichtbare afdeling Infectieziekte bestrijding in Zeeland zou ik zeggen.

Laat een reactie achter