Menu

Seks onder je 25e

Leo Meijaard
op 28 dec 2016 8:00

"Seks onder je 25e"

0

Vorige maand is het onderzoek ‘seks onder je 25e’ van start gegaan, een ijkpunt voor iedereen die zich bezig houdt met de seksuele gezondheid van jongeren. Het team Seksuele Gezondheid kijkt reikhalzend uit naar 2017, dan verschijnen de resultaten.

 

Bardiscodancing

Iedereen die met jongeren werkt, zoals docenten en verpleegkundigen van de GGD, zal bij tijd en wijle ervaren dat elk schooljaar een verdere verwijdering betekent van deze doelgroep. Ook al voel je je nog jong en kun je jezelf goed inleven in de belevingswereld van de puber, hun wereld is de onze niet meer. Niet dat de jongeren van nu zoveel anders zijn dan vroeger, maar hun omgeving is dat wel en dat heeft weerslag op hun gedrag. Ter illustratie; wie als puber tot pakweg 15 jaar geleden een afspraakje wilde regelen schreef een brief of pakte de telefoon. Die telefoon had vaak een draaischijf en hing in de gang van het huis van je ouders. Als je stond te bellen liep je moeder net langs met de wasmand of stond je klierige zusje te luistervinken. En anders kwam je elkaar, met een beetje geluk, tegen in de bardiscodancing op zaterdagavond. Mocht het zover komen dat het afspraakje uitmondde in seksuele handelingen dan werden daar meestal geen foto’s van gemaakt, laat staan dat die werden gedeeld met de godganse wereld.

 

Sexting

De jeugd van tegenwoordig is slechts één muisklik verwijderd van een spannende date. Uw puber van 15 heeft waarschijnlijk al meer parende mensen gezien dan onze ouders in hun hele leven. En als die puber ontwaakt tussen het gebliep en getril van de smartphone en de IPad is kans reëel dat tussen al die meldingen een close-up zit van de edele delen van een klasgenootje. Kunt u zich dat voorstellen? Ik doe mijn best, maar heb er moeite mee.

Want wat betekenen die razendsnelle veranderingen voor het gedrag van de jeugd van tegenwoordig? Wij zien de incidenten, vaak in negatieve zin, zoals sexting en loverboy problematiek, maar eerlijk gezegd weten we ook niet exact wat er speelt.

Daarom is het zo fijn dat het onderzoek ‘seks onder je 25e’ er is. Ongeveer om de vijf jaar hebben we een andere ‘jeugd van tegenwoordig’ en om de vijf jaar is er een uitgebreid onderzoek naar het seksuele gedrag van deze groep.

 

Seks & drugs

‘Het is zeker wel erg he?’ wordt ons regelmatig gevraagd. Nou nee, dat valt best mee. En wat seksueel gedrag betreft kunnen we dat schragen met betrouwbare onderzoeksresultaten. Uit het onderzoek ‘seks onder je 25e’ uit 2012 bleek dat jongeren van 15 tot 25 jaar het in het algemeen prima doen en tevreden zijn over hun seksuele gezondheid. Om een voorbeeld te geven: de leeftijd waarop jongeren voor het eerst met elkaar naar bed gaan schommelt al tientallen jaren tussen de 16 en de 17 jaar. Het beeld, ook onder jongeren, is dat de leeftijd van de ontmaagding veel lager ligt. Maar dat is beeldvorming, het gaat om de feiten. Natuurlijk, een gedeelte van de jeugd zuipt regelmatig teveel, wipt zonder condoom en zit af en toe tot het kruintje vol met drugs. Dat zijn risicogroepen, daar moeten we wat mee en daar richten we ons op. Toch is onze indruk dat het merendeel van de jongeren verstandig omgaat met de uitdagingen die de samenleving hen biedt. De tijden veranderen, de vraag is nu in welke mate dit invloed heeft op het seksuele gedrag. Op dit moment zien wij geen reden om de noodklok te luiden over het vermeende losgeslagen gedrag van de jeugd. Dat laten we graag aan andere organisaties over. De vraag is natuurlijk of dit nog terecht is. In 2017 worden de feiten gepresenteerd, dan weten we meer.

 

‘We gaan het beleven’, zou mijn moeder zeggen met een ondertoon van zorg, hoop en berusting.

 

Reacties (0)

Laat een reactie achter