Menu

Seks boven je 18e

Leo Meijaard
op 3 aug 2017 13:00

"Seks boven je 18e"

1

Jongeren beginnen later aan seks, met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren seks gehad. Het is de meest opvallende conclusie uit het onderzoek seks onder je 25e. In 2012 was dit nog 17,1 jaar en de jaren daarvoor schommelde de gemiddelde leeftijd tussen de 16 en 17 jaar. Een plotse stijging van anderhalf jaar dus in korte tijd. Is dit goed nieuws? Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe je er naar kijkt. Seks op jonge leeftijd hoeft geen probleem te zijn, maar de meeste ouders zullen toch liever hebben dat hun kind er niet te vroeg aan begint. Seks is wat dat betreft net als drank, hoe later hoe beter. Maar dit terzijde, de vraag is hoe komt het eigenlijk dat jongeren later tussen de lakens kruipen?

 

Social media

Het onderzoek zelf zegt dat het moeilijk te zeggen is waar deze verschuiving vandaan komt. Ik citeer: '‘mogelijk hanteren jongeren nu een andere norm ten aanzien van de leeftijd waarop jongeren seks horen te hebben'’. Zou het serieus? Ik zou als onderzoeker dolgraag willen weten hoe dit zit en laten we er maar van uitgaan dat een grondige analyse volgt. Tot die tijd leg ik u een paar mogelijk oorzaken voor, met als disclaimer een flinke slag om de arm.

Laten we eens kijken wat er tussen 2012 en 2017 is veranderd in onze samenleving. In 2007 kwam de eerste iPhone uit, na een aanloop van een paar jaar werden er in 2013 al een miljard smartphones verkocht. We kunnen dus stellen dat het gebruik van social media, gamen, etc enorm is toegenomen. Leidt dit af van seks, substitueert dit lichamelijke intimiteit? Het zou best kunnen. Aan de anders kant is online daten veel gemakkelijker met apps als Tinder en Grinder.

 

Seksuele voorlichting

De laatste jaren is de seksuele voorlichting op scholen, mede dankzij lesprogramma’s als Lentekriebels en Lang leve de liefde, verbeterd. Meer scholen maken gebruik van een dergelijk lespakket. Nu heb ik me laten vertellen er een causaal verband is tussen de leeftijd waarop jongeren voor het eerst met elkaar naar bed gaan en de kwaliteit van de seksuele voorlichting. Dus in landen waar dit slecht is geregeld hebben jongeren eerder seks. Samenhangend daarmee is er meer aandacht voor de weerbaarheid van meisjes. We zouden dus voorzichtig kunnen concluderen dat het hebben van seks op latere leeftijd samenhangt met een goede seksuele voorlichting en als gevolg daarvan een betere seksuele gezondheid,

 

Alcohol

Vanaf 2014 mogen jongeren onder de 18 geen alcohol meer drinken. De horeca en supermarkten in Nederland lijken zich te houden aan dit verbod, zodat de puber zijn creativiteit aan moet spreken om aan drank te komen. Ervan uitgaand dat indrinkers thuis en in boerenschuren in de minderheid zijn, zullen jongeren onder de 18 zich minder snel bezatten en dus ook niet zo snel dronken in bed belanden. Tel daarbij op dat ouders het nu minder vanzelfsprekend vinden dat hun kroost op de bank een flesje Bacardi soldaat maakt en tel uit je winst. Later aan de drank is later aan de seks, het lijkt een causaal verband. Toch iets om bij stil te staan als uw puberdochter of - zoon afreist naar Blanes, Chersonissos of een ander adolescentenparadijs waar ze het niet zo nauw nemen met het uitschenken van alcohol aan minderjarigen.

 

Wachten met seks tot je 18 bent, of ouder. Met een beetje goede (of kwade) wil zien we hier de hand van de overheid in, als onbedoeld neveneffect van goede seksuele voorlichting en het ophogen van de leeftijdsgrens voor het consumeren van alcohol. Maar wellicht is dit overdreven, we kunnen tenslotte de overheid niet overal de schuld van geven en is het gewoon de natuur. Zoals Marilyn Monroe ooit zei: ‘'Seks is een deel van de natuur, ik ga mee met de natuur’'.

Reacties (1)

Site da Psicologia sem Fronteiras 1 mei 2018 om 20:05

Disponível em: Aproximação em 31 de outubro de 2014. http://recoverfromlust.com/groups-masonry/lanco-publica/

Laat een reactie achter