Menu

Moet ik het nou wel of niet vragen?

Annemieke Rijnberg
op 4 mei 2018 10:00

"Moet ik het nou wel of niet vragen? "

0

Annemieke Rijnberg werkt als sociaal verpleegkundige bij het Meld- en Actiepunt Bemoeizorg van de GGD Zeeland. Zij is ook één van de trainers die de gatekeeperstraining verzorgt voor het project Zeeland Zonder Zelfmoord. Tijdens die training wordt ingegaan op hoe mensen een sleutelrol kunnen vervullen om mensen met zelfmoordgedachten te begeleiden naar professionele hulp.

 

“Op een gegeven moment kwam er een oproep dat men trainers zocht. Ik kom suïcide en mensen met gedachten aan suïcide regelmatig tegen in mijn werk. Ik vind het niet te verkroppen dat zowel de slachtoffers zelf als de mensen eromheen er vaak niet over hebben kunnen praten. Want waarschijnlijk hebben slachtoffers wel signalen uitgezonden. En die hebben we dan met z’n allen gemist. Voor nabestaanden is het ook verschrikkelijk; bijvoorbeeld als er kinderen betrokken zijn: hoe moet het zijn voor een kind als je vader of moeder zelfmoord pleegt? Ik kan daar heel verdrietig van worden. Als trainer van Zeeland Zonder Zelfmoord kan ik hopelijk een klein steentje bijdragen aan het bespreekbaar maken van het onderwerp.

 

Bijzonder introductierondje
‘Lesgeven’ is een nieuwe ervaring voor me. Maar de training is gelukkig heel praktisch: we gaan vrij snel aan de slag om de gespreksvaardigheden te oefenen. We starten altijd met een introductierondje. Daarin vertellen de deelnemers hoe zij suïcide tegenkomen in hun werk of privé. Daardoor heb je vaak ook een bijzonder contact met mensen. Zo was er eens een deelnemer die vertelde over een moeilijke relatie die zij had gehad. Haar partner dreigde met suïcide als ze weg zou gaan. En zelf had ze ook suïcidale gedachten gehad. Na afloop van de training kwam ze naar me toe om te vertellen dat ze de training heel zinvol vond, ze had er echt wat aan gehad. En dat is natuurlijk precies waar ik het voor doe.

 

Zoveel mogelijk gatekeepers
De kracht van Zeeland Zonder Zelfmoord vind ik dat het heel breed wordt ingezet. Er worden allerlei groepen professionals getraind: huisartsen, praktijkondersteuners, docenten, maar ook medewerkers van woningcorporaties en gemeenteambtenaren. Ik vind dat de trainingen zo laagdrempelig mogelijk moeten zijn. Elke professional zou deze training moeten volgen om zoveel mogelijk ‘gatekeepers’ te hebben. 113 Zelfmoordpreventie is ook een prachtig, laagdrempelig platform. Daar kun je 24/7 (online) hulp krijgen, zonder verwijzing van de huisarts. Ook voor professionals is die site (www.113.nl) heel waardevol. Zo is er bijvoorbeeld een collegiale overleglijn.

 

Spannend
Mensen die suïcidaal zijn zien zelfmoord vaak nog als de enige oplossing. Vaak hebben ze niet door dat ze helemaal niet dood willen. Ze willen alleen een oplossing voor hun problemen. Het doorbreken van het taboe is daarom zo belangrijk. Ik heb zelf ook echt wel cliënten gehad waarbij ik mezelf op een bepaald punt afvroeg ‘moet ik het nou wel of niet vragen?’ Ik dacht altijd dat ik er vrij open in was. Maar als je eenmaal op dat punt in een gesprek aan komt is het toch spannend. Door de trainingen te geven ben ik zelf ook beter geworden in het gesprek aangaan over zelfmoord.”

 

 

Onder de naam Zeeland Zonder Zelfmoord werken GGD Zeeland, Emergis, politie Zeeland-West-Brabant, de dertien Zeeuwse gemeenten en 113 Zelfmoordpreventie intensief samen om het
aantal suïcides en suïcidepogingen in Zeeland terug te dringen. Meer info over Zeeland Zonder Zelfmoord vind je op www.113.nl/zeelandzonderzelfmoord

Reacties (0)

Laat een reactie achter