Menu

Het gezonde festival

Leo Meijaard
op 28 jun 2016 10:00

"Het gezonde festival"

2

De zomer is begonnen, het festivalseizoen is weer losgebarsten. Wie er ‘s zomers op uit trekt in Zeeland struikelt over de festivals. Haast ieder dorpje of stadje doet wel iets met muziek, oude ambachten of foodtrucks. Dat laatste is een hip woord voor braderie. Wie wel eens festivals bezoekt merkt hoe verschillend ze zijn georganiseerd. Daar is niks mis mee, diversiteit is leuk. Maar het wordt ergerlijk als de boel slecht of maar half is geregeld. Want we geven met zijn allen een hoop geld uit op een festival dag of –weekend en daar verwachten we wel iets leuks voor terug.

Kroketten en bier
Het valt op dat je op het ene festival tot je enkels in het plastic staat terwijl op andere festivals alle plastic keurig wordt opgeruimd door het publiek. Hoe kan dat nou? Bij Festival A kun je je overtollige muntjes inleveren bij vertrek en krijg je je geld netjes terug, bij Festival B kun je op het einde van de dag fluiten naar je centen. Want ja meneer Meijaard, ze zijn maar één dag geldig en nee, volgend jaar kunt u ze niet meer gebruiken want dan werken we met bonnetjes. Laat dat laatste even bezinken en stel uzelf dan de vraag of dit wel of niet een vorm van wederrechtelijk verkregen voordeel, oftewel oplichting, is. En dan het voedsel. Ik heb niks tegen kroketten en bier, integendeel, maar het is fijn als er ook iets gezonds te snacken valt. En mevrouw Meijaard houdt van een fatsoenlijk glaasje witte wijn, droog graag, niet zoet. En mijn vegetarische moeilijke puberdochter wil ook wel eens wat anders dan het witte broodje dat om de hamburger zit. Wordt het niet eens tijd om een paar spelregels af te spreken? Is het geen goed idee om de festivals gezonder te maken? En naast gezond in de zin van vitaal, bedoel ik ook betaalbaar en milieuvriendelijk.

Fantastische belevenis
Wanneer is er sprake van een gezond festival? En hoe maken we een festival gezond? Dat is de vraag! Welnu, voor mij is een gezond festival een fantastische belevenis waar:

- De bezoekers niet worden bestolen en dus de overtollige muntjes en bonnetjes worden ingenomen

- Geen wegwerpartikelen worden gebruikt en statiegeld wordt geheven op bekers en bordjes

- Geen drank en/of rookwaren worden verkocht aan minderjarigen

- Ideële organisaties gratis worden toegelaten

- Naast bier en bitterballen, ook gezond eten en drinken aanwezig is

- Geen wijn wordt geschonken die migraine veroorzaakt

- Gratis water weg wordt gegeven

- Men zorgt voor voldoende en schoon sanitair, omdat men zich vooraf realiseert dat al dat eten en drinken er ook weer uit moet

- Hier en daar een bankje staat waar mensen op kunnen zitten


Dit is een greep uit de mogelijkheden, er valt vast nog veel meer te bedenken om een festival gezonder te maken. Ik roep de lezers op mee te denken en ideeën in te sturen. Dan kunnen we de festivals die het goed doen belonen met een vitaal keurmerk of zoiets. Of aandacht via de sociale media. Of natuurlijk met onze enthousiaste aanwezigheid en onze dikke portemonnee. Want wij maken het festival en het festival wordt alleen beter als wij er iets van maken.

Reacties (2)

Ton van de Repe 28 jun 2016 om 14:06

Een organisator of horecaondernemer is wettelijk verplicht verkochte consumptiemunten bij vertrek weer in te nemen tegen de geldende verkoopprijs. Deze munten zijn namelijk gelijk aan munt- of paiergeld. Vele bezoekers weten dit niet, maar maak gebruik van je recht.

leo 29 jun 2016 om 11:00

Hoi Ton, goed dat je dit post, want ik wist dat namelijk ook niet. Zag pas op Vestrock een briefje hangen naast de muntuitgifte met de tekst: 'wij nemen geen bonnetjes terug'. Maar dat mag dus helemaal niet!

Laat een reactie achter