Menu

Alcoholvrije school

De school is een belangrijke leefomgeving voor tieners. Het is ook een plek waar kinderen, soms voor het eerst, in aanraking kunnen komen met alcoholhoudende drank. Steeds meer Nederlandse scholen organiseren alcoholvrije schoolfeesten of stappen over op een geheel alcoholvrije school.

De Alcoholvrije School richt zich op het terugdringen van binge-drinken en dronkenschap bij scholieren en het voorkomen dat jongeren voor hun 18e beginnen met drinken. Onderzoek leert dat beperken van de beschikbaarheid van alcohol één van de meest effectieve methoden is om alcoholgebruik op te jonge leeftijd tegen te gaan. De Alcoholvrije School is een omgeving waar duidelijke afspraken over het alcoholgebruik gemaakt zijn. Er zijn 5 criteria; wanneer de school voldoet aan alle criteria is de school alcoholvrij. Er zijn criteria opgesteld voor schoolfeesten, buitenschoolse activiteiten, het alcoholreglement van de school, communicatie rondom het reglement en de alcoholvoorlichting aan leerlingen.

"Alle alcohol de school uit"

OPDC de Vliedberg in Goes is een alcoholvrije school. Lees het verhaal van directrice Ineke Wattel op de website Zeeland Samen Gezond.

 

Uw school alcoholvrij?

Meer informatie over hoe uw school alcoholvrij te krijgen, leest u op de website van Laat ze niet (ver)zuipen!